Cultuurfonds sponsort groene schoolpleinenHet schoolplein is de grootste educatieve ruimte van een school. (Foto: Prins Bernhard Cultuurfonds)
Van de redactie | 10-07-2020
REGIO - Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel gaat 25 basisscholen met een groen schoolplein ondersteunen om daar nog meer uit te halen.

Het Cultuurfonds financiert daarom voor deze scholen een natuurworkshop en een jaar lang begeleiding voor hun docenten en stelt een werkkist ‘En nu naar buiten’ ter beschikking. Voorwaarde is dat zij hun schoolplein vergroenen via Groene Schoolpleinen Overijssel.

De scholen kunnen zich vanaf 24 augustus aanmelden voor dit pakket ter waarde van 1000 euro via www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl.
Voor de regeling geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. In totaal is er 25.000 euro beschikbaar voor deze regeling.

De basisscholen die een aanvraag willen indienen, moeten al gebruik maken van de subsidie om hun schoolplein te vergroenen of al een groen plein hebben.

Omdat in de praktijk blijkt dat het leerkrachten vaak nog ontbreekt aan kennis en kunde hoe ze hun plein voor educatie in kunnen zetten, heeft Groene Schoolpleinen Overijssel aangeklopt bij het Cultuurfonds voor een samenwerking. Met praktische hulpmiddelen die nu beschikbaar komen, kunnen docenten voortaan gericht aan de slag om het groene schoolplein te implementeren in hun reguliere lesprogramma.

Grootste educatieve ruimte

In de optiek van de initiatiefnemers van het programmateam Groene Schoolpleinen Overijssel is het schoolplein door zijn aanpak de grootste educatieve ruimte van een school. Kinderen krijgen buiten les met natuurlijke materialen, praktische voorbeelden en opdrachten om hun omgeving te verkennen. Maar ook ‘binnen’-vakken kunnen buiten gegeven worden.
Kinderen kunnen zich buiten beter kunnen concentreren dan in een vol, klein klaslokaal. Bovendien is buitenspelen goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen, op een groen schoolplein verbetert hun concentratie en wordt hun interesse in en waardering voor natuur vergroot. Al met al goede argumenten om het schoolplein om te toveren tot een groen klaslokaal, stelt het cultuurfonds.
Volg ons