Mondkapjesplicht Duitsland weer verlengdMondkapjes gezocht (Foto: MST)
Van de redactie | 13-07-2020
EUREGIO – Is de mondkapjesplicht in Duitsland al opgeheven? Integendeel. Die is zelfs verlengd.

Hoewel er al maanden geen nieuwe coronamaatregelen in de Grafschaft Bentheim zijn, blijft de mondkampjesplicht bestaan. Die heeft de deelstaat Niedersachsen – waar de Grafschaft onder valt - zelfs verlengd tot 31 augustus. Of de plicht daarna wordt opgeheven, is nog maar de vraag.

De aanpalende deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft de regels wat korter gepland staan; daar wordt op 11 augustus bekend of de mondkapjesplicht en andere maatregelen weer verlengd worden.

Om de inwoners van deelstaat Niedersachensen (waar Grafschaft Bentheim onder valt), te motiveren om zich toch nog aan de coronaregels te houden, is een nieuwe campagne gestart.

Op een van de campagnebeelden zien we een getatoeëerde man die schoonmaakmiddelen uitzoekt bij de drogist met daarbij de slogan ‘Verantwortung tragen auf Niedersächsisch’. Er zijn ook beelden van ‘smalltalk’ aan zee (op veilige afstand) en iemand op straat met een mondkapje op. Het idee achter de campagne is om mensen te stimuleren om zich aan de coronamaatregelen te houden, gekoppeld aan de (landelijk geïnitieerde) campagne ‘Wir sind Stärker! Niedersachsen gegen Corona’.

De deelstaat Niedersachsen wil hiermee de inwoners eraan herinneren dat ze er goed aan doen om mondkapjes te dragen, hoewel de wil minder is omdat er nauwelijks nog coronabesmettingen zijn en verder wel veel maatregelen worden versoepeld.

De campagne is niet belerend bedoeld. ‘De mensen moeten zich hierdoor zoveel mogelijk vrijwillig en uit eigen overtuiging aan de coronaregels houden,’ is te lezen op niedersachsen.de.

Duitse regels

In Duitsland gelden de volgende regels: afstand houden, persoonlijke contacten beperken tot het hoognodige, mondkapjes dragen als geen afstand van 1,5 meter mogelijk is én in winkels en het openbaar vervoer. Groepen mogen uit maximaal tien personen bestaan.
Andere regels zijn juist versoepeld per 13 juli. Zo mogen buffetrestaurants weer open.
De mondkapjescampagne in Niedersachsen, de deelstaat waar Grafschaft Bentheim onder valt. (Foto: StK)
Volg ons