Reutum is insectenhotel rijkerHet insectenhotel van de Klumperstraat in Reutum. (Foto: Gemeente Tubbergen)
Van de redactie | 28-09-2020
REUTUM – Dankzij Burendag is Reutum een heus hotel rijker. Een insectenhotel.

De noabers van de Klumperstraat in Reutum vierden burendag namelijk met het openen van het nieuwe, zelfgemaakte insectenhotel in hun straat. Het nieuwe onderkomen voor insecten springt vanwege zijn omvang meteen in het oog: het is maar liefst 2 meter hoog en 1,20 meter breed.

“Ik vind het echt fantastisch dat jullie dit als buren samen hebben gemaakt”, vertelt wethouder Erik Volmerink. “Het gaat al een tijd niet zo goed met veel soorten insecten, dus we zijn als gemeente erg blij met iedereen die een steentje bijdraagt aan hun voortbestaan. Een prachtig bouwwerk als dit is natuurlijk erg bijzonder, daar maken we graag plek voor in onze openbare ruimte. Complimenten aan de buren dat zij dit samen voor elkaar hebben gekregen. En wanneer kan je dat nu samen beter vieren dan op burendag.”

Samen aan de slag

Het idee voor een insectenhotel komt van een aantal buurmannen. “We gaan met een paar mannen regelmatig een stuk fietsen of wandelen”, vertelt Mattie Platvoet. “En omdat we dit jaar het buurtfeest vanwege corona hebben afgelast, besloten we om iets anders te doen. Onze buur Gerrit Hartman heeft een stuk bos en daar een groot zelfgemaakt insectenhotel geplaatst. Dit inspireerde ons om er ook een voor de hele buurt te maken.”

Vergunning geregeld

Via het Oranje Fonds regelde de buurt een subsidie en met Alfons Hottenhuis, Contactpersoon Openbare Ruimte van de gemeente, werd de locatie bepaald en vergunning geregeld. "Alfons was ook direct enthousiast en dacht met ons mee, dat was erg fijn. Het ontwerp is gemaakt door Gerrit en met een paar buurmannen hebben we het gezamenlijk in elkaar gezet en geplaatst”, aldus Mattie.
Op de vraag waarom voor een insectenhotel is gekozen kan hij kort zijn: “We zijn eigenlijk allemaal natuurmensen in deze straat, veel van ons zitten ook bij de jacht. Daar komt het uit voort.”

Officiële opening

Voor de officiële opening van het insectenhotel was de hele buurt uitgenodigd. De eer voor de openingshandeling kwam toe aan wethouder Erik Volmerink en buurvrouw Tine Papenburg, die met haar bijna 90 jaren de oudste buurtbewoner is. Voor de feestelijke gelegenheid trakteerde de wethouder op taart.
Volg ons