'Gas terug' Losser-West geeft gas Losser plaatsnaambord (Foto: Léon de Man)
Van de redactie | 21-10-2020
LOSSER - 'Gas terug' Losser-West geeft gas in Noordoost-Twente Installateurs en zzp’ers worden uitgenodigd om mee te doen.

In november vorig jaar was de start voor het buurtinitiatief 'Gas Terug' in de wijk Voswinkel en een aangrenzend wijkdeel in Losser. Gedurende de afgelopen winter schreven ruim negentig bewoners zich in voor deelname.

Het doel van het project was om te besparen op het gasverbruik door het zogenaamd waterzijdig inregelen van CV installaties.
Tijdens een informatieavond in de raadzaal van ’t Lossers Hoes werd een Greune Deal gesloten met de gemeente Losser.
Tijdens twee presentaties werd uitleg gegeven over het project en het inregelen. Deelnemers ontvingen een digitale handleiding waarmee zij zelf of met hulp van vrijwilligers aan de slag konden. Tijdens de winter werd tevens informatie verzameld onder de deelnemers over onder meer hun woningen, het CV systeem en het gasverbruik.

Verschil in gasgebruik

"Op basis van deze gegevens kunnen op dit moment nog geen conclusies worden getrokken over de werkelijke besparingen. Wel is een duidelijk verschil te zien in het gasverbruik tussen de woningen waar het CV systeem optimaal werd ingeregeld en vergelijkbare woningen waar niets aan de instellingen is gewijzigd. Ook werd door enkele deelnemers een opmerkelijke verbetering van het warmtecomfort gemeld. De resultaten van het buurtinitiatief zijn hoopgevend, maar ook zorgwekkend doordat er vaak te weinig of geheel geen aandacht was besteed aan het inregelen na de installatie van Cv-systemen. Dit is vooral zorgwekkend voor de toekomst", aldus 'Gas Terug'.

De initiatiefnemers van 'Gas Terug' willen het project onder de vlag van het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam en Energie van Noordoost Twente voortzetten in Noordoost-Twente. Bij dit vervolg zoeken we de samenwerking met dorpsraden, installateurs en overige duurzame initiatieven: "We hopen daar binnenkort meer over te kunnen publiceren."

Installateurs

Lokale CV installateurs die mee willen doen aan het optimaal installeren en inregelen, kunnen een mail sturen naar infovld@losser.nl Ook zzp installateurs worden van harte uitgenodigd te reageren. "In overleg met deelnemende installateurs hopen we dan een plan te maken hoe het voorgaande kan worden gerealiseerd. Bij voldoende aanmeldingen wordt een informatieavond georganiseerd", aldus de initiatiefnemers.

Meer info over het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam is te vinden op de Facebookpagina.
Volg ons